Szauna típus ismertetők

Finn szauna

Klasszikus formája a finn természetfilmekből, képeslapokról is ismert kép, egy tóhoz közeli rönkház, rusztikus felületekkel, melyben a fűtés általában hagyományos, fatüzelésű kályhával történik. Valamikor ez családi fürdőhely volt, ahol a szertartás alatt az eseményt követő ebéd is elkészült.

Modern szauna: fából készült kabint jelent, lakóházakba, illetve közintézményekbe telepítve, melyet elektromos, gáz, vagy hagyományos fatüzelésű kályhával fűtenek. A kabin hőmérséklete 100 °C fölé is emelkedhet.

 

Hőmérséklet: 60-115 °C
Páratartalom: 6-15 %
Benntartózkodás: 2-3 alkalom/nap
Kabinban eltöltendő idő: 12-15 perc
Izzadság leadás: 10-20 g/perc
Illatanyag adagolás: felöntéssel

Használata:
 tusoljunk, >>> törölközzünk szárazra >>> lábunkat melegítsük elő, /megkönnyíti az izzadást/ >>> 8-12 perc szaunázás >>> befejezés előtt 2-3 perccel felöntés >>> menjünk friss levegőre >>> frissítsük magunkat hideg zuhannyal, vagy merüléssel >>> lehűlt testünket melegítsük normál állapotra >>> tartsunk 8-10 perc pihenőt két szaunázási ciklus közt.
Gondoskodjunk a folyadék utánpótlásról!
A szaunába ne menjünk fürdőruhában!
Használjunk fürdőlepedőt, vagy szauna kötényt, mert a szaunában a medencékből fürdőruhánkkal bevitt vegyszeres víz a padokról párologva a légtérbe kerül és belélegezzük!
Élvezzük a csendet és hagyjuk, hogy más is ezt tegye!

Hatása
 :méregtelenít, kevésbé megterhelő a szervezetre! A színek szárnyakat adnak gondolatainknak és érzéseinknek. A fényterápia használatának célja a lelki egyensúly megteremtése, egészségünk megőrzése!

Infra szauna

Dr. Toshiko Yamazaki egy olyan japán klinika tulajdonosa, amely kiterjedt kutatásokat folytat a távoli infravörös sugarak (FIR) terápiás alkalmazásáról. -Science of Far-Infrared Therapies- (A távoli infravörös sugarak terápiájának tudománya) c. könyvében kifejti, hogy a FIR sugarak számos betegség esetében kifejtett előnyös hatása a FIR sugarak méregtelenítő képességével magyarázható, mivel számos egészségügyi problémát gyakran éppen a méreganyagok okoznak. Mivel az emberi test egy élő –biotároló-, ezért számos méreganyag a bejutást követően nem tud azonnal távozni, hanem felhalmozódik a szervezetben. Ha például a mérgező gázok, mint például a kéndioxid, a széndioxid vagy más toxikus anyagok, mint például az ólom, higany vagy klór nagyobb vízmolekulákkal találkoznak; a víz klaszterei azokat körülveszik, és szinte tokba zárják. Ahol ezek a méreganyagok összegyűlnek, gátolják a vérkeringést és károsan hatnak a sejtek energiájára. Ha viszont ezeket a vízmolekulákat 10 mikronos távoli infravörös sugarak érik, a víz vibrálni kezd. A vibrálás meggyengíti a vízmolekulákat összetartó atomok ionkötéseit. A vízmolekula szétesését követően a bezárt gázok és egyéb méreganyagok kiszabadulnak és távoznak. Japán kutatók arról számoltak be, hogy hasonló folyamat játszódik le az eltömődött hajszálerek gyógyítása során: a meleg kitágítja a hajszálereket és megindítja a rejtett méreganyagok felbomlásának folyamatát.

Infrakabin: az infravörös sugárzás mélyen behatolva a test szöveteibe egyenletesen felmelegíti azokat, így segítve a zsírokban lerakódott nehézfémek lebontását és távozását a szervezetből.
A felhasznált energia 80%-a a testet melegíti, csak 20 %-a a levegőt.
Szív, és vérkeringési panaszok mellett is alkalmazható, mert elviselhető hőmérsékleten 50-60 C° fokon működik, emiatt csökken a véredény szűkület rizikófaktora, nem emeli a vérnyomást, és nem kell forró levegőt belélegezni.

Az infravörös hősugárzás előnye még, hogy az alacsonyabb léghőmérséklet mellett lényegesen több izzadságot vált ki, mint a hagyományos szaunák.

Használata alatt egyenletes sugárzó hő képződik, melyhez hasonlót nyaraláskor a homokból áradó hőben sütkérezve élvezhetünk.

Az infravörös hősugárzás központi helyet tölthet be fitness és kondícióedzés során, mivel pótolhatja a megerőltető és kopásokkal járó gyakorlatok egy részét.

Ezeken kívül gyógyhatása számos betegség kezelésénél igazolt!

Hőmérséklet: 38-60 °C
Páratartalom: 20-60%
Benntartózkodás: 1-2 alkalom/nap
Kabinban eltöltendő idő: 15-20 perc

Kombi szauna

Kombi szauna: A kombi szauna az egyik legnépszerűbb és leghasznosabb szauna modell a piacon. Ez a szaunatípus a hagyományos forró száraz szaunát ötvözi a modernebb gőzszaunával. E két szaunatípus kombinációja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy alkalommal élvezhessék mindkettő előnyeit.

A kombi szaunának számos pozitív hatása van. Először is, ez egy nagyszerű módja annak, hogy lazítson és lazítson egy hosszú nap után. A forró száraz levegő és a nedves gőz kombinációja segít megnyugtatni és ellazítani a testet és a lelket. Ezenkívül a szauna hője javíthatja a keringést és csökkentheti az izomfeszültséget. Ez különösen előnyös lehet azok számára, akiknek fájó vagy merev izmai vannak.

A kombi szauna a fizikai előnyök mellett számos mentális és érzelmi előnnyel is rendelkezik. A szauna melege segíthet kitisztítani az elmét és csökkenti a stresszt. A nedves gőz segíthet a légutak megnyitásában és a torlódások enyhítésében is. Ez javíthatja a légzést és javíthatja az általános jólétet. Összességében elmondható, hogy a kombi szauna remek kikapcsolódási, kikapcsolódási és testi-lelki egészségi állapot javítási lehetőség.