Híreink

blog image
A finn szauna lelke: a szauna kályha
Dátum: 2017-07-03Kategória: Nincs

Az északi országokban élő nemzeteknél több ezer éves múltra tekint vissza a szauna és a szaunázás története, melynek legismertebb formája a finn szauna. Eredetileg tisztálkodásra, mosakodásra, fürdésre használták, de szüléseknél és betegek gyógyítása során is használták.

A szaunáknak számos formája létezik, az egyszerűtől a bonyolultabb funkciójú és kialakítású helyiségekig. A szaunázás a finneknél a nemzeti identitás része, aki nem szaunázik, az nem is igazi finn. A többi skandináv országban is hasonlóak a szaunázási szokások, viszont az egyéb nemzetek szokásai ettől eltérőek. A német anyanyelvű országokban a hideg vizes zuhanyzás és a meztelenség kötelező, japánban is a szauna-etikett része. Ezzel szemben a franciáknál és a briteknél tilos a pucérkodás. Magyarországon a nyilvános, koedukált szaunákban használatos a fürdőruha.

 

A különböző igények kielégítése érdekében a szaunázáshoz számos eszközre van szükség. Ahhoz, hogy a szaunában a szükséges forróságot el lehessen érni, elengedhetetlenül szükséges egy szauna kályha.

 

A szauna kályha lehet hagyományosan fafűtéses, elektromos, illetve a modern kor vívmányaként infralámpás is. A finnek szerint az igazi, autentikus szauna fafűtéses. A fa égésekor keletkező gőz és illat összehasonlíthatatlan, ezért hangulatosabb, mint bármelyik más változat. Az elektromos fűtésű kályhák a modern kor vívmányai, melyek a régi szaunázási procedúra kiváltására és a szauna egyszerűbb felfűtésére szolgálnak. Használatuk kényelmesebb, tisztább. Ezeknél viszont oda kell figyelni a biztonságvédelemre, a kályhák bekötése érintésvédelmileg biztonságos kell, hogy legyen, például konnektor nem lehet a szauna belső terében.

Mekkora teljesítményre van szükség?

A szauna kályha fajtáját mindig a tervezett kabinméret függvényében, a szükséges teljesítmény alapján érdemes kiválasztani. A 4 köbméteres szauna kabinhoz elegendő 3,5 kW-os teljesítmény, viszont ha 25 köbméteres a helyiség, akkor már 16,5 kW-os teljesítőképességű berendezést kell választani. A 4,5 kW teljesítményű szauna kályhák 220 voltról működnek, de az ennél magasabb energiatermelésre készült berendezésekhez 380 voltos áramforrásra lesz szükség.

 

A szauna kályhára köveket szokás helyezni. Ezek a kövek tartják a meleget, így a kályha kikapcsolása, a tűz kialvása után is még melegen tartják a szaunát, másrészről a gőzképződéshez szükséges felületet is ezek a kövek biztosítják. Mindezt úgy teszik, hogy felfogják a víz egy részét, nedvesek maradnak, így biztosítani tudják a fokozatos párolgást.

 

Az elektromos szauna kályhánál vigyázni kell arra, hogy ne menjen a fűtőszálakra a víz, mert ez a fűtőbetétek sérülését is okozhatja. Ezt megfelelő mennyiségű kővel és figyelmes locsolással meg lehet akadályozni.

Az ajánlott hőmérséklet a szaunákban 70-90 °C körül van, de vannak, akik akár a 130 °C-os meleget is élvezik.

A jól kiválasztott, megfelelő szauna kályha optimális hőmérsékletet tud biztosítani. Amikor már túl meleg érzetű a levegő, akkor érdemes kimenni, és lehűteni a felforrósodott szervezetet. Elengedhetetlen minél több folyadék fogyasztása a szervezetünkből az izzadsággal eltávozott víz pótlására.

Megosztás:
Árajánlatkérés